Skip to main content

Het is onmogelijk te falen als je onderweg bent…

Sinds een paar maanden volg ik tennisles. Nu heb ik redelijk ontwikkelt gevoel voor balsporten, maar om mezelf volgend jaar direct op te geven voor Wimbledon lijkt wat ver te gaan. Toch leg ik de lat voor mezelf behoorlijk hoog en zou ik dat stiekem best een mooie doelstelling vinden. Ondertussen speelt zich in mijzelf een heel ander schouwspel af, want als ik een bal niet goed inschat, vind ik dat een misser van mezelf en bestempel ik mezelf stilletjes al snel tot een loser! Dit maakt dat ik minder kan genieten in het moment en het is tevens voor mijn tegenstander niet heel gezellig om naar mijn smoelwerk te kijken, als ik gefrustreerd ben.

Van een kind die voor de eerste keer op een fiets stapt, ga ik ook niet verwachten dat hij direct zonder vallen naar het einde van de straat fiets. Waarom leg ik die lat voor mezelf dan wel zo hoog?

Wat er in de meeste gevallen gebeurt is dat we onszelf niet te tijd en ruimte geven om dingen te ontdekken. Ons brein zegt direct dat we iets niet kunnen en wil weg uit die vervelende situatie. Tevens heb je allerlei gedachten over jezelf, die dit gevoel versterken, zoals je bent niet goed genoeg of je kunt dat niet, waar ben je in godsnaam mee bezig, ga lekker iets anders doen wat je wel kunt. Herkenbaar?

Het is niet het doel van het leven om zo snel mogelijk alles onder controle te hebben. Het gaat ook niet om wat er aan de andere kant is… Het gaat om de weg er naar toe, in de momenten van pijn en angst, de momenten waar het schuurt, daar zit je groei!

Wat zou er gebeuren als je jezelf wel de tijd gunt? Dan krijg je een ervaring en een wijsheid die je anders nooit had gekregen. In mijn geval heb ik geleerd, dat tennissen gaat om plezier maken en niet om de beste zijn. Als iets niet lukt, heb ik niet gefaald, maar iets nieuws geleerd. Wauw!

En neem maar van mij aan, dat dit voor alles geldt in je leven…. ; ) Blijf proberen, er komt elke keer weer een nieuwe uitdaging. Geniet in het moment, dat is waar het leven over gaat.

Ik hoop dat je veel onderweg mag zijn van jezelf!

Liefs Hella.